Наше підприємство, направляючи працівпика у відрядження, оплатило проживання в готелі через банк. Повернувшись із поїздкипрацівник привіз готельний рахунок, у якому окремим рядком виділено вартість сніданку.
Підкажіть, як правильно відкоригувати до бові: повернути гроші в касу чи зменшити розмір добових у наказі?
ВІДПОВІДЬ: Коригувати розмір добових у наказі немає потреби, а ось під час звітування відрядженого сума добових зазнає змін.Аргументуємо свою позицію.
Насамперед зазначимо: працівнику, який відбув у відрядження, підприємство має компенсувати добові, вартість проїзду до місця призначення йназад, витрати на проживання (ст. 121 Кодексу законів про працю України).
Ще один нормативний акт, який зачіпає тему службових відряджень, — Податковий кодекс України (далі — ПКУ). Зокрема, в абз. 1 пп. 140.1.7 ПКУ сказано: до складу податкових можуть потрапити витрати в межах фактичних затрат відрядженого, які він здійснив на оплату проїзду до місця відрядження таназад, вартість проживання в готелі, а також уключені до таких рахунків витрати на харчування (наявністьпідтвердних документів ОБОВ'ЯЗКОВА). Проте не обійшлося й без виключень. Так, до складу витрат на харчування заборонено зараховувати вартість алкогольних напоїв, тютюнових виробів та суми "чайових" (виняток — "чайові" включено до рахунку згідно із законами країни перебування) (абз. З пп. 140.1.7 ПКУ).
Примітка!
Граничний розмір добових, які не потребують документального підтвердження, але знайдуть своє місце в складі податкових витрат, має такий вигляд:
— для службових поїздоктеренами України — 0,2 розміру мінзарплати, установленої законом на 1 січня податкового року (у 2013 р. - 229,40 грн);
— для закордонних службових вояжів — 0,75 мінзарплати (у 2013 р. — 860,25 грн).
Як бачимо, цікава виходить ситуація. ПКУ не забороняє госпрозрахунковим фірмам збільшувати податкові витрати на суми за рахунком напроживання в готелі (транспортними квитками), до якого включено вартість харчування. Тобто коли харчування — невід'ємна складова послуг із проживання (проїзду), й окремо його ціну визначити неможливо. Але буває й навпаки. Якщо в готельному рахунку окремим рядком пропишуть вартість сніданку (та/або обіду, вечері), то ці витрати відряджений працівник має погасити власним коштом (за рахунок добових).
Наші рекомендації: чекаємо допоки працівник повернеться з відрядження та подасть Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт,2 разом із підтвердними документами. Після
цього бухгалтеру слід звернути увагу на готельні рахунки або транспортні квитки, у яких може фігурувати харчування в комплексі послуг або окремою сумою. Коли відбулося останнє,то ці платежі мають погасити виключно добовими коштами.
Звісно, керівництво може повною мірою компенсувати ще й вартість харчування відрядженого працівника, але такі дії не минуть безслідно.
У такому разі вартість харчування не потрапить до податкових витрат (пп. 140.1.7 ПКУ), а з працівника доведеться утримати податок на доходи за ставкою 15% (17% залежно від суми). Адже для нього це буде не що інше, як додаткове благо (пп. 164.2.17 ПКУ)3.
Наша позиція збігається з думкою податківців.
Пересвідчитись у цьому допоможе лист ДПСУ від 31.03.12 р. № 5742/6/15-1415 та р. 110.07.14 Єдиної бази податкових знань.
Василь Шкоропад,
консультант
По матеріалам: Блог "buhgalterforever"
Немає коментарів:
Дописати коментар