Nolix.ru

понеділок, 1 квітня 2013 р.

Дооформлення лікарняних листків: особливості оплати


На підприємстві була перевірка оплати лікарняних за рахунок ФСС з ТВП. Працівниками ФСС з ТВП у ході перевірки були не визнані лікарняні листки, в яких були відсутні штампи або друку. Підприємство сплатило штрафні санкції та
повернуло кошти ФСС з ТВП щодо невизнаних лікарняними листками (утримано з працівників виплачені лікарняні). Підприємство звернулося до медичних установ з проханням про дооформлення лікарняних листків. Після оформлення належним чином лікарняних листків підприємство повторно пред'явило їх ФСС з ТВП, відповідно, отримало після пред'явлення фінансування та сплатило працівникам лікарняні листки. Тепер на підприємстві знову проходить перевірка і працівниками ФСС з ТВП не визнаються ці лікарняні листки, як повторно пред'явлені для оплати. Чи правомірні дії працівників ФСС з ТВП?
   
   Відповідно до пунктів 1 і 2 ст. 34 Закону № 2240 працівникам надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг, як допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) і допомога по вагітності та пологах.
   
   Пунктом 1 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240 передбачено умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі настання в неї одного з таких випадків, в т. ч. тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.
   
   При цьому ст. 51 Закону № 2240 визначено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - його копія, завірена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Тобто для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності єдиним і необхідною умовою, що підтверджує юридичний факт наявності права на її отримання, є належним чином виданий і оформлений листок непрацездатності.
   
   Пунктом 4.7 Порядку проведення перевірок отримувачів коштів Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності цільового призначення, оформлення, реалізації та оскарження їх результатів, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 30, передбачено перевірку наявності документів , що підтверджують правомірне витрачання страхових коштів та їх використання за цільовим призначенням.
   
   Таким чином, саме під час проведення перевірок лікарняним виплатам приділяється особлива увага. В першу чергу це стосується правильного оформлення листка непрацездатності. Часто документ неправильно заповнюють ще в лікувальному закладі, тому важливо вчасно помітити помилку і виправити її ще до виплати допомоги.
   
   Отже, якщо листок непрацездатності оформлений неправильно, його не слід приймати до оплати до тих пір, поки не будуть внесені необхідні виправлення. Адже через помилки ФСС з ТВП не зарахує виплачені працівникові суми.
   
   У ситуації, що розглядається під час перевірки фахівцями Фонду було встановлено факт безпідставного призначення допомоги по листку непрацездатності, який виданий і оформлений з порушенням вимог Інструкції № 532.
   
   Так, листок непрацездатності є підставою для призначення допомоги тільки у випадку, якщо його зміст і форма відповідають вимогам, встановленим Інструкцією № 532.
   
   А в даній ситуації в порушення вимог чинного законодавства роботодавець нарахував і сплатив допомогу по тимчасовій непрацездатності за лікарняним листком, який був виданий і неналежним чином оформлений, порушивши тим самим норми абз. 1 ч. 1 ст. 51 Закону № 2240.
   
   Роботодавці та інші отримувачі страхових коштів у разі порушення порядку їх використання відшкодовують ФСС з ТВП у повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та / або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50% (ст. 30 Закону № 2240).
   
   Таке порушення, як відсутність печатки на листку непрацездатності, легко усунути. Враховуючи те, що в першому випадку роботодавець вже виплатив допомогу працівнику за рахунок коштів обов'язкового соціального страхування, то роботодавець або працівник могли в будь-який момент до проведення Фондом перевірки витрачання коштів обов'язкового соціального страхування звернутися в медичний заклад, що видало листки непрацездатності, з вимогою їх дооформити.
   
   Оскільки такі дії не були зроблені, то винесене рішення за результатами першої перевірки фахівцями ФСС з ТВП про повернення неправомірно витрачених страхових коштів та нарахування штрафних санкцій має законні підстави.
   
   Посібники, які видані на підставі неправильно оформлених аркушів непрацездатності, оплачуються за рахунок роботодавця, оскільки ФСС з ТВП до заліку такі «лікарняні» не приймає.
   
   Повторне пред'явлення до ФСС з ТВП лікарняного листка з виправленням раніше допущеної при оформленні помилки, після проведення перевірки, для виплати допомоги чинним законодавством не передбачено.
   
   Світлана Щербина

За матеріалами: HR Ліга

Немає коментарів:

Дописати коментар