Nolix.ru

понеділок, 1 квітня 2013 р.

Відпустка по вагітності та пологах: чи можна працювати за договором ЦПХ?


Працівниця перебуває у відпустці по вагітності та пологах. Чи може вона в цей період виконувати на підприємстві роботи за договором цивільно-правового характеру?

   
   Зауважимо, що чинним законодавством не передбачені прямі заборони щодо складання подібних договорів з такою працівницею.
   
   До того ж є лист Мінпраці від 06.08.2004 р. № 18-429, яке, на наш погляд, має узагальнюючий характер щодо складання підприємством договору цивільно-правового характеру зі своїм працівником, який перебуває у відпустці.
   
   Так, у листі Мінпраці зверaтає увагу, що трудовим законодавством поняття «договір підряду» не визначено. Ця форма договору належить до цивільно-правовими договорами, які регулюються нормами цивільного права, і законодавство про працю на них не поширюється.
   
   Згідно зі ст. 837 ЦКУ за договором підряду підрядчик зобов'язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Оплата виконаних робіт (послуг) проводиться, як правило, після оформлення акта приймання-здачі робіт, послуг.
   
   Далі Мінпраці у листі зазначає, що підприємство-роботодавець може укласти зі своїм працівником, який перебуває у черговій відпустці, договір підряду на час відпустки для виконання останнім певних робіт.
   
   І в інших листах від 26.12.2003 р. № 06/1-4/200 і від 20.04.2012 р. № 64/06/187-12 Мінпраці розповідав про різні аспекти застосування трудових договорів та договорів підряду.
   
   На додаток зазначимо, що відповідь на питання «Чи може жінка, що знаходиться в декретній відпустці, працювати вдома?» Наведено тут.
   
   Також докладно була розглянута і можливість того, чи може працівник підприємства, який знаходиться в черговому щорічному відпустці, продовжувати працювати.
   
   Олена Рижикова

За матеріалами: HR Ліга

Немає коментарів:

Дописати коментар