Nolix.ru

понеділок, 11 березня 2013 р.

Заповнення декларації платника єдиного податку - юридичної особи


Заповнення декларації платника єдиного податку - юридичної особи


Для юросіб - єдиноподатників четвертої групи передбачена своя форма декларації. У цій статті докладно описано, як заповнити цю декларацію і приклад заповнення декларації.

   
   Форма декларації затверджена Наказом Мінфіну від 21.12.2011 № 1688.
   
   Юридичні особи - платники єдиного податку четвертої групи ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою визначення об'єкта оподаткування. Вони відносяться до суб'єктів малого підприємництва, тому фінзвітність подають за нормами П (С) БО 25. З 01.01.2012 р. юрособи - платники єдиного податку не ведуть Книгу обліку доходів і витрат (раніше вони зобов'язані були вести Книгу обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи, затверджену наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477).
   
   Податковим (звітним) періодом для юросіб - єдиноподатників є календарний квартал, а податкова декларація складається наростаючим підсумком. Тому звітними податковими періодами будуть I квартал; півріччя; три квартали; рік.
   
   Звітна декларація повинна бути подана протягом 40 календарних днів після закінчення звітного календарного кварталу (пп. 49.18.2, п. 296.3 ПК), а нарахована в ній до сплати сума єдиного податку сплачена протягом 10 календарних днів після закінчення терміну подання такої декларації ( п. 295.3, 295.7 НК). Тобто декларацію за I квартал 2012 року слід подати не пізніше 10.05.12 р. (четвер), а сплатити податок - не пізніше 18.05.12 р. (так як 20 травня припадає на неділю, а дата сплати податку, яка припадає на вихідний день , не переноситься).
   
   Звітна нова декларація подається до закінчення терміну, відведеного для подачі поточній декларації. Наприклад, платник здав звітну декларацію, а потім виявив в ній помилки. Якщо він встигне в установлений строк, то може подати за цей же звітний період нову декларацію з правильними даними - звітну нову.
   
   Уточнююча декларація подається, якщо платник виявив помилки у вже зданих звітних деклараціях після закінчення строків їх подавання. Уточнююча декларація може подаватися в будь-який робочий день звітного періоду. І помилки в ній можуть виправлятися за будь-який період (навіть за період до 01.01.12 р.) в межах терміну давності, передбаченого п. 102 НК.
   
   Форму самої декларації можна умовно поділити на три розділи:
   
   1. Заголовна частина, в якій вказується номер, вид декларації, період, за який вона подається (або показники якого уточнюються), найменування платника, найменування податкового органу, до якого подається декларація, а також середньооблікова чисельність працівників платника;
   
   2. Частина, в якій відображаються суми доходів за період і розраховується єдиний податок;
   
   3. Частина, в якій відображаються результати виправлення помилок і штрафні санкції.
   
   Крім того, невід'ємною частиною декларації є додаток - Розрахунок податкового зобов'язання єдиного податку за минулий період, яке уточнюється. Він заповнюється у разі, якщо платник вирішить виправляти помилки у поточній декларації, а не за допомогою уточнюючої декларації за виправляємо період.
   
   Заповнення декларації починається з шапки. Майже всі дані, що заповнюються в шапці звіту, відносяться до обов'язкових реквізитів (п. 48.3 та 48.4 ПКУ), тому до їх заповнення слід підходити уважно.
   
   Новий для платників реквізит знаходиться в правому верхньому куті «порядковий № за рік *» - вказується номер послідовно наростаючим числом від кількості поданих відповідних декларацій за рік. Швидше за все, проставляється число з урахуванням усіх поданих декларацій, в т. ч. нових звітних та уточнюючих.
   
   У полі 1 необхідно зробити відмітку в разі подання звітної, нової звітної або уточнюючої декларації. У разі подання уточнюючої декларації в полі 3 вказується уточнюється період. Якщо уточнюється період до 01.01.2012 р., то для цього в поле 3 передбачені окремі осередки.
   
   Заповнення полів 2, 4, 5 не повинно викликати запитання. Єдиний момент - у рядку 2 є також податковий звітний період «місяць». Цей період призначений для декларації, яка подається «довідково» згідно з п. 296.8 НК (стор. 1 заголовної частини). Але юросіб - єдиноподатників дані реквізити не стосуються. Вони помилково перенесені сюди з декларації для фізосіб - єдиноподатників, які подають довідкову декларацію для отримання довідки про доходи.
   
   У полі 6 декларації платник вписує середньооблікову чисельність працівників. Для розрахунку цього показника (пп. 14.1.227 ПКУ) необхідно керуватися Інструкцією № 286. У разі перевищення чисельності найманих працівників (чисельність протягом календарного року не повинна перевищувати 50 чол.), Такий платник з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому допущено перевищення, зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування (ч. 6 пп. 298.2 .3 ПКУ).
   
   Декларація складається наростаючим підсумком за рік і заповнюється в гривнях з копійками. Незрозуміло, чому вирішили збирати копійки саме з юросіб, в той час як фізособи заповнюють аналогічну декларацію в гривнях.
   
   Загальна сума отриманого доходу відображається в рядку 1 податкової декларації, тобто рядок 1 є підсумковою рядком, яка розраховується як сума рядків з 2 по 6 включно.
   
   Для розрахунку показника загальної суми доходу в декларації запропонований такий алгоритм:
   
   Загальна сума доходу (стр. 1) =
   
   Сума доходу, оподатковуваного єдиним податком за ставкою 3% або 5% (рядки 2 або 3)
   
   + Сума перевищення встановленої межі доходу 5 млн. грн. (Стор. 4)
   
   + Сума доходу, отриманого при «негрошових» способах розрахунків (стр. 5)
   
   + Сума доходу від видів діяльності, заборонених для єдиноподатників (стор. 6).
   
   Суми доходів, що відображаються у рядках 4-6 декларації, оподатковуються за подвійною ставкою, тобто за ставкою 6% або 10%. У разі порушення правил застосування єдиного податку (перевищення суми доходу, інший спосіб розрахунків, неприпустимі види діяльності) і заповнення рядків 4, 5 або 6 декларації, єдиноподатнику доведеться перейти на загальну систему оподаткування з 1-го числа місяця наступного звітного податкового кварталу (пп. 298.2.3 ПКУ).
   
   Для єдиноподатників, які обрали ставку 3% зі сплатою ПДВ, суми ПДВ не включаються до бази оподаткування. У рядках 2, 4 - 6 і відповідно у підсумковому рядку 1 відображаються суми доходу без ПДВ. Тобто якщо, умовно кажучи, дохід отримано в сумі 120000 з ПДВ, то база для єдиного податку за ставкою 3% буде 100000 (рядок 2 і 1 декларації), а сама сума податку становитиме 3000 грн (рядки 7.1 та 7 декларації).
   
   Сума єдиного податку відображається в рядку 7 декларації. Крім того, суму податкових зобов'язань розшифровують окремо в рядках 7.1, 7.2 і 7.3 - за наявності факту порушень (у цьому рядку ставку податку платник вказує самостійно, відповідно 6% або 10%).
   
   У рядку 8 звіту вказується сплачений податок попереднього періоду (тобто переносяться дані з рядка 7 декларації за минулий податковий період). Відповідно за I квартал 2012 р. в рядку 8 буде прочерк. Вперше цей рядок буде заповнена за підсумками півріччя 2012
   
   Податкове зобов'язання, що підлягає сплаті за результатом кварталу, за який звітує платник, проставляється особою в рядку 9 і визначається за алгоритмом: рядок 7 (містить суму податкових зобов'язань за податковий період наростаючим підсумком) мінус рядок 8 (це сума податкових зобов'язань минулого звітного періоду).
   
   Фрагмент заповнення цієї частини декларації представлений на малюнку.

І остання частина декларації, що заповнюється у разі самостійного виявлення платником помилки.
   
   Виправити помилку у відповідності з вимогами п. 50.1 ПКУ можна двома способами:
   
   1) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання уточнюючого розрахунку. Це така ж декларація, тільки з ознакою «Уточнюючий»;
   
   2) або відобразити суму недоплати у складі декларації, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкових зобов'язань, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми. У складі декларації подається додаток, який заповнюється у разі уточнення показників раніше поданої податкової декларації.
   
   При виправленні помилок, платник повинен сплатити не тільки штраф, але й пеню (абз. «а» пп. 129.1.1 ПКУ).
   
   Виправлення помилки за допомогою уточнюючої декларації
   
   За кожен виправляємо період подається окрема уточнююча декларація. Подавати додаток до декларації у цьому випадку не потрібно.
   
   У полі «Порядковий № за рік *» - вказується цифровий номер (послідовно наростаючим числом від кількості поданих відповідних декларацій за рік). У цьому місці потрібно проставити число поданих всього декларацій за період, з урахуванням поданих всіх декларацій, в т. ч. уточнюючих. Про те, що це уточнююча декларація, буде вказувати позначення у полі 1 форми декларації. Поле 3 буде вказувати на період, за який виправляється помилка. Наприклад, якщо єдиноподатник подає уточнюючу декларацію в червні 2012 р. по помічені помилки за I квартал 2012 р., то в поле 1 слід повідомити про це позначенням «х», в полі 3 позначенням «х» вказується I квартал 2012 р. Залишається неясним , чи потрібно в полі 2 шапки декларації вказувати період, в якому подається уточнююча декларація, адже позначка у полі 2 на дату подання уточнюючої декларації виглядає некоректною виходячи з того, що в червні ще немає звітного періоду «півріччя».
   
   У формі уточнюючої декларації у відповідних рядках вказуються всі показники, в т.ч. з урахуванням виправлення. Тобто заповнюється декларація так, як повинна була б бути без помилок. Результат виправлення помилки: сума заниженого податкових зобов'язань, штраф і пеня переносяться в розділ «Самостійне Виявлення помилок». У рядку 10 показується сума єдиного податку з уточнюючих декларацій.
   
   Рядок 10 заповнюється тільки в разі подання уточнюючої декларації. У рядку 11 або 12 вказується сума податку, яка збільшує або зменшує податкові зобов'язання за єдиним податком, показники які уточнюються. Рядок 13 містить суму штрафу (у рядку 14 буде прочерк у разі виправлення помилки через уточнюючої декларації), у рядку 15 - сума пені.
   
   Виправлення помилки за допомогою поточної декларації
   
   Якщо платник вирішив виправлятися за допомогою поточної декларації, то в такому випадку обов'язково подається додаток. Воно є невід'ємною частиною поточної декларації, в якій виправляється помилка за єдиним податком за попередні періоди. Про кількість поданих додатків повідомляється в кінці самій декларації у полі «Додаток (ки) Щодо розрахунку податкового зобов'язання податку за минуло (і) період (и)». Крім того, в шапці додатки (у верхньому лівому куті) вказується порядковий номер, що відповідає порядковому номеру в декларації. Наприклад, якщо поточна декларація, в якій виправляються помилки, має порядковий номер 2, то і в додатках до такої декларації повинно бути написано 2. Позначенням «х» (у правому верхньому кутку додатка) показується, що воно подається зі звітною або звітної нової декларацією, і вказується період такої звітної (нової звітної) податкової декларації. У додатку також проставляється період, за який виправляються помилки.
   
   Рядки 1-12 додатка заповнюються з урахуванням помилки, тобто правильно. Результат виправлення переноситься в розділ «Самостійне Виявлення помилок» декларації з єдиного податку.
   
   Рядок 10 розділу «Самостійне Виявлення помилок» в декларації у разі виправлення помилки через поточну форми декларації не заповнюється (про що свідчить виноска до цієї рядку). У рядок 11 декларації за єдиним податком переноситься сума чисел з рядка (рядків) 11 додатка (або додатків). Якщо виправлення зменшує податкові зобов'язання, заповнюється рядок 12 декларації, сума якої аналогічно буде дорівнює сумі числа (чисел) з рядка (рядків) 12 додатка (або додатків). Рядок 13 декларації містить прочерк, а от у рядку 14 вказується сума 5% штрафу від суми, показаної в рядку 11 декларації. Пеня проставляється в рядку 15 декларації.

За матеріалами: Налоговещание

Немає коментарів:

Дописати коментар