Nolix.ru

вівторок, 12 березня 2013 р.

Веб-сайт: облік витрат на створення, розміщення та обслуговування


На сьогоднішній день Інтернет міцно увійшов у наше життя. Купівля і продаж товару через інтернет-магазин, реклама продукції, повідомлення про нові види послуг, цінах, контактах і багато іншого сьогодні можливо завдяки «всесвітній павутині». Практично кожне підприємство сьогодні прагне мати свій веб-сайт, адже це дає величезні
можливості заявити про себе, розширити свій бізнес, залучити нових покупців і замовників, нових партнерів. Про те, як відобразити в обліку витрати на створення, розміщення та обслуговування сайту ми і поговоримо. Для правильного і коректного відображення в обліку необхідно визначитися, що таке веб-сайт з точки зору законодавства. В «Порядку інформаційного наповнення та технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади», затвердженого наказом Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України та Держкомзв'язку від 25.11.2002 р. № 327/225, дано визначення веб-сайту. У відповідності з цим Порядком, веб-сайт - це сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб'єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інші інформаційні послуги через мережу Інтернет.
   
   Процес створення веб-сайту можна розділити на етапи: розробка, реєстрація доменного імені, розміщення в мережі Інтернет. Веб-сайт може створюватися підприємством самостійно (власними силами за наявності відповідних кваліфікованих фахівців), а можна розробку доручити сторонньої організації. Для правильного обліку витрат необхідно з'ясувати мету створення веб-сайту. Зазвичай сайти створюються з метою збільшення продажу виробленої продукції, товарів допомогою представництва підприємства в мережі Інтернет. Сайт може являти собою інтернет-магазин. Таким чином, важливо, щоб витрати на створення та розміщення веб-сайту кваліфікувалися, як витрати, пов'язані з господарською діяльністю підприємства.
   
   Бухгалтерський облік витрат на створення веб-сайту
   
   Відповідно до П (С) БО 8, нематеріальний актив - це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам. Цьому визначенню цілком відповідає веб-сайт, облік якого ведеться на субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права» рахунку 12 «Нематеріальні активи». Однак, до введення сайту в господарський оборот, витрати на створення враховуються за дебетом субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів».
   
   Відповідно до п. 6 П (С) БО 8 придбаний або отриманий в результаті розробки сторонньою організацією нематеріальний актив відображається в балансі, якщо існує ймовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов'язаних з його використанням, і його вартість може бути достовірно визначена. Що стосується нематеріального активу, отриманого в результаті самостійної розробки, то крім умов, описаних у відношенні придбаного нематеріального активу (можливості отримання майбутніх економічних вигод та можливості достовірного визначення вартості), є ще одна умова: намір, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, у якому він придатний для реалізації або використання.
   
   На баланс веб-сайт зараховується за первісною вартістю, склад якої визначається п.11 та п.17 П (С) БО 8. Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з вартості придбання, мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням та доведенням до стану, в якому він придатний для використання за призначенням. Первісна вартість нематеріального активу, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані зі створенням цього нематеріального активу та приведенням його до стану придатності для використання за призначенням.
   
   Введення сайту в господарський оборот оформляється Актом введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів за типовою формою № НА-1, затвердженої наказом Мінфіну від 22.11.2004 р № 732 та наказом по підприємству. У цьому наказі встановлюється дата введення в господарський оборот і фіксується строк корисного використання нематеріального активу.
   
   З місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив був введений в обіг, нараховується амортизація. Метод амортизації підприємство обирає самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується з використанням прямолінійного методу. Для амортизації витрат на створення веб-сайту прямолінійний метод найбільш підходящий. Амортизація визначається терміном корисного використання. Враховуючи те, що очікуваний моральний знос настає досить швидко, строк корисного використання може бути визначений досить нетривалим, але не менше одного року.
   
   Податковий облік витрат на створення веб-сайту
   
   Відображення в податковому обліку регулюється Податковим кодексом України від 2.12. 2010р № 2755 - VI (зі змінами та доповненнями) (далі ПКУ). З точки зору податкового законодавства веб-сайт є нематеріальним активом. Відповідно до класифікації груп нематеріальних активів, наведених в п.п.145.1.1. п.145.1 ст.145 ПКУ, веб-сайт належить до 5 групі «Авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп'ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті ». Строк дії права користування встановлюється відповідно до правовстановлюючим документом, але не менше 2 років. Якщо згідно правовстановлюючим документом строк дії права користування нематеріальним активом не встановлений, такий строк становить 10 років безперервної експлуатації. Строк дії права користування на веб-сайт, як правило, не обмежується в правовстановлюючих документах, тому в податковому обліку амортизація буде нараховуватися виходячи із строку корисного використання 10 років. Амортизація нараховується помісячно протягом строку корисного використання. Якщо робота сайту направлена ​​на просування товару, залучення нових покупців, або це інтернет-магазин, то амортизація нематеріального активу буде ставитися до складу витрат на збут.
   
   Якщо підприємство є платником ПДВ і сайт служить для продажу оподатковуваних ПДВ товарів, робіт, послуг, то ПДВ, сплачений постачальнику при придбанні або створенні сайту, відноситься до податкового кредиту (звичайно, при відповідному правильному оформленні податкової накладної).
   
   Якщо постачальником послуг по створенню сайту виступає нерезидент, то покупцеві (замовникові) резиденту необхідно нарахувати та сплатити ПДВ, т. е виступити в ролі податкового агента у відповідності зі ст. 208 ПКУ, причому незалежно від того, зареєстрований він платником ПДВ чи ні.
   
   Реєстрація доменного імені
   
   Інтернет - це всесвітня інформаційна система загального доступу, що логічно пов'язана глобальним адресним простором. Тільки отримавши свою адресу в мережі Інтернет, веб-сайт зможе функціонувати. Така адреса називається доменом. Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» від 15.12.1993 р № 3689-XII визначає доменне ім'я веб-сайту, як ім'я, яке використовується для адресації комп'ютерів і ресурсів в Інтернеті.
   
   Таким чином, функціонування веб-сайту неможливо без реєстрації доменного імені. Якщо створенням веб-сайту займається стороння спеціалізована організація, то, як правило, вона ж і бере на себе реєстрацію доменного імені. Витрати на цю реєстрацію можуть виділятися, а можуть і не виділятися окремим рядком, а включатися в вартість розробки сайту. Якщо підприємство розробкою сайту займається самостійно, то для реєстрації доменного імені доведеться звернутися до компанії - реєстратору, оплативши цю послугу.
   
   Бухгалтерський облік реєстрації
   
   Оскільки без реєстрації доменного імені не обійтися, то витрати на реєстрацію доменного імені повинні капіталізуватися, тобто включатися до первісної вартості сайту. Деякі фахівці з таким підходом не погоджуються, мотивуючи це тим, що витрати на реєстрацію доменного імені не одноразово, і через певний час необхідно знову оплачувати цю послугу. Тому, на їхню думку, такі витрати повинні списуватися в бухгалтерському обліку на рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів». Треба визнати, що такий підхід не позбавлений логіки і має право на існування.
   
    Якщо ж відносити витрати на первинну реєстрацію доменного імені на збільшення первісної вартості сайту, то наступні платежі в бухгалтерському обліку необхідно враховувати на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» з поступовим списанням до витрат на збут (протягом часу, за який проведена оплата).
   
   Податковий облік реєстрації домену
   
   У податковому обліку витрати на реєстрацію домену включаються до первісної вартості нематеріального активу з подальшою амортизацією. Логічно було б визнати можливість поетапного віднесення на витрати первинної реєстрації доменного імені, однак ДПСУ наполягає на включенні таких витрат до складу первісної вартості нематеріального активу (Єдина база податкових знань, розділ 110.09.03).
   
   У разі повторної оплати (продовження домена), в залежності від того, на який термін відбулося продовження, витрати відображаються рівномірно протягом періоду дії такого продовження.
   
   Що стосується ПДВ, то податковий облік аналогічний тому, що описаний вище в підрозділі «Податковий облік витрат на створення веб-сайту»
   
   
   Розміщення в Інтернеті, бухгалтерський податковий облік
   
   
   Для того, щоб сайт розмістити в Інтернеті, необхідно вдатися або до послуги з розміщення сайту на чужому сервері, який має постійне підключення до мережі Інтернет - хостингу, або, маючи власний сервер і розмістивши його на території постачальника послуг, який забезпечує постійне підключення до Інтернету - колокації. Для того, щоб сайт існував, без хостингу або колокації не обійтися. Послуги хостингу або колокації спрямовані на підтримку сайту в робочому стані, тому і в бухгалтерському, і в податковому обліку ці витрати слід списувати до витрат звітного періоду.
   
   Якщо послуги надані платнику ПДВ, і сайт створений для використання в оподатковуваних операціях, то за наявності податкової накладної, формується податковий кредит.
   
   Просування веб-сайту і його обслуговування
   
   Для збільшення економічних вигод підприємство вимушено здійснювати витрати по просуванню сайту. Такі витрати, як в бухгалтерському, так і податковому обліку відносяться до складу витрат періоду їх виникнення, частіше до складу витрат на збут.
   
   Для того, щоб підтримувати актуальність інформації, представленої на сайті, необхідно регулярно її оновлювати, представляти різні новинки товару, публікувати новини того чи іншого характеру. Заходи по обслуговуванню сайту та його підтримки можуть бути самими різними, але в будь-якому випадку вони повинні бути спрямовані на підтримку сайту в належному стані. Пов'язані з такими заходами витрати включаються до складу витрат звітного періоду, як в бухгалтерському, так і податковому обліку.
   
   Витрати на поліпшення веб-сайту
   
   Іноді виникає необхідність в поліпшенні сайту: зміні дизайну, розширенні функціональності, додаванні яких можливостей і т.п. Витрати, пов'язані з такими заходами, відповідно до п.18 П (С) БО 8, збільшують первісну вартість нематеріальних активів, тобто капіталізуються і згодом амортизуються.
   
   У податковому обліку, на жаль, такої ясності немає, оскільки в ПКУ нічого не сказано з приводу витрат, пов'язаних з поліпшенням або модернізацією нематеріальних активів. У цьому випадку можна прислухатися до думки податкового відомства: відносити витрати, пов'язані з модернізацією або поліпшенням нематеріальних активів на збільшення первісної вартості з подальшою амортизацією.
   
   Що стосується відображення ПДВ, то ніяких специфічних моментів у віддзеркаленні немає. Якщо використання нематеріального активу пов'язано з оподатковуваної діяльністю підприємства, то ПДВ відноситься до податкового кредиту за наявності податкової накладної.
   
   На завершення, хотілося б звернути увагу на те, що в бухгалтерському обліку не будь-який веб-сайт буде відображатися як нематеріальний актив. Так, створена веб-сторінка рекламного змісту, з точки зору П (С) БО 8 не є нематеріальним активом. Згідно з п. 9 П (С) БО 8, не визнаються активом, а підлягають відображенню у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені, витрати на рекламу та просування продукції на ринку. Однак, в податковому обліку такі витрати відображаються як нематеріальний актив, облік яких описаний вище.
   
   Приклад. Підприємство уклало договір зі спеціалізованою фірмою на розробку веб-сайту (інтернет-магазин). Вартість робіт за договором склала 10800 грн, у тому числі ПДВ 1800 грн. У вартість розробки включена оплата за реєстрацію домену. Послуги хостингу за місяць склали 240 грн, у тому числі ПДВ 40 грн. За умовами договору підприємство-розробник після введення сайту в оборот надає послуги з просування сайту і обслуговуванню. Вартість таких послуг складає: за просування сайта1440 грн, в тому числі ПДВ 240 грн., За обслуговування 600 грн, в тому числі ПДВ 100 грн.

№ з/пЗміст господарської операціїСума, грнБухгалтерський облікПодатковий облік, витрати, грн
Д-тК-т
1Розроблено веб-сайт, підписано акт виконаних робіт9000154631-
2ПДВ до податкового кредиту1800641631-
3Веб-сайт введений в обіг, складено акт НА-19000125154-
4Проведена оплата за послуги по розробці та домену10800631311-
5Надані послуги хостингу20093631200
6ПДВ до податкового кредиту40641631-
7Надані послуги з просування сайту, підписано акт виконаних робіт1200936311200
8ПДВ віднесено до податкового кредиту240641631-
9Оплачено послуги з просування сайту1440631311-
10Надано послуги з обслуговування сайту, підписаний акт50093631500
11ПДВ віднесено до податкового кредиту, отримана податкова накладна100641631 
12Оплачено послуги з обслуговування600631311-
13Нараховано амортизацію нематеріального активу за місяць375*9313375*
   
    *У нашому прикладі в правовстановлюючих документах строк корисного використання не зазначений. Підприємство самостійно визначив у бухгалтерському обліку термін 2 роки. Оскільки в правовстановлюючих документах строк не зазначений, у податковому обліку застосовується термін 10 років.

   
    Враховуючи строки корисного використання, за правилами бухгалтерського та податкового обліку нараховано амортизацію прямолінійним методом.
   
   
   Елена Кротова - 
 незалежний аудитор
 
    спеціально для
 
 Бухгалтер 911

Немає коментарів:

Дописати коментар