Nolix.ru

понеділок, 17 грудня 2012 р.

Перехід з єдиного податку (ЄП) на загальну систему: нюанси оподаткування


Відмова від спрощеної системи оподаткування здійснюється у порядку, визначеному підпунктами 298.2.1-298.2.3 статті 298 Податкового кодексу України. У цій статті розглянемо деякі особливості оподаткування перехідних операцій, які виникають в процесі зміни систем оподаткування.
 
   Оскільки оподаткування фізичних осіб-підприємців відрізняється від оподаткування юридичних осіб, розглянемо окремо перехідні моменти для різних категорій платників податків.
 

 
Для фізосіб - підприємців

 
   Ситуація 1. Відвантаження товарів, продукції відбулася під час знаходження підприємця на єдиному податку. Оплата отримана в наступному податковому періоді, коли підприємець перебуває на загальній системі оподаткування. У цьому випадку при знаходженні на єдиному податку вартість відвантаження не потрапляє в дохід, оподатковуваний єдиним податком. При отриманні оплати - виникає оподатковуваний дохід на загальній системі.
 
   Ситуація 2. Отримано передоплату за товар, коли підприємець перебував на єдиному податку. Відвантаження товару сталася в період перебування підприємця вже на загальній системі. У цьому випадку сума передоплати потрапить до бази оподаткування єдиним податком, а при відвантаженні дохід не виникає.
 
   Ситуація 3. Отримано часткова передоплата за товар, коли підприємець перебував на єдиному податку, а відвантаження та отримання залишилася оплати відбулося після переходу на загальну систему оподаткування. У цьому випадку отримана часткова передоплата враховується у складі доходу на єдиному податку, а решта отримана сума оплати за товар відіб'ється в доході підприємця на загальній системі.
 
   Ситуація 4. Підприємець придбав товар у постачальника в період перебування на єдиному податку, оплата за нього відбулася в наступному періоді, коли відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Відвантаження покупцеві (продаж) цього товару й одержання оплати за нього сталося в період перебування на ЄП. У цьому випадку доходи відображаються у складі ЄП, а витрати за придбаний товар відображатися в обліку не будуть ні в період перебування на ЄП ні в наступному періоді-на загальній системі.
   (Якщо єдиноподатник не був платником ПДВ. Якщо був платником ПДВ, то в книзі обліку доходів і витрат вартість товару буде записана в графі «витрати», але на величину єдиного податку це не вплине)
 
   Ситуація 5. Підприємець придбав товар у постачальника в період перебування на єдиному податку, оплата за нього відбулася в наступному періоді, коли відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Відвантаження покупцеві (продаж) цього товару й одержання оплати за нього відбулося в наступному періоді, коли підприємець уже перебував на загальній системі оподаткування. У цьому випадку вартість проданого товару буде відображена в доходах (на загальній системі оподаткування) та витрати за придбаний товар також будуть відображені у цьому періоді.
 
   Ситуація 6. Товар придбаний у постачальника в період перебування підприємця на єдиному податку. Товар не оплачений. У наступному податковому періоді, будучи на загальній системі оподаткування, цей товар відвантажений покупцю і теж поки не оплачений. У цьому випадку не буде ні доходів ні витрат, поки не відбудеться оплата.
 
   Ситуація 7. Товар придбаний у постачальника в період перебування на єдиному податку. Товар не оплачений. У наступному податковому періоді, будучи на загальній системі оподаткування, цей товар відвантажений покупцю і отримано оплату за нього. У цьому випадку буде виникати дохід в період відвантаження і оплати. Право віднести вартість товару у витрати з'явиться в тому податковому періоді, коли за товар буде проведена оплата постачальнику.
 
 
   Необхідно пам'ятати, що витрати по придбаному товару відображаються в момент виникнення доходу, і цей товар повинен бути оплачений постачальнику на момент відображення доходів. Якщо відбувається відвантаження товару сплаченого покупцем, за який оплата постачальнику не зроблена, то витрати можна буде відобразити тільки в періоді, коли буде проведена оплата за цей товар постачальнику. Варто звернути увагу на те, що на витрати підприємець матиме право тільки у разі наявності належним чином оформлених підтверджуючих документів. І якщо, будучи на єдиному податку, наявність витратних документів не призводить до негативних податкових наслідків, то на загальній системі оподаткування позбавляє права відносити на витрати.
 
   У розглянутих вище ситуаціях, ми майже не згадували про ПДВ. Часто, єдиноподатники не є платниками ПДВ. Тому, дуже важливо пам'ятати, що відмовляючись від спрощеної системи оподаткування, підприємець зобов'язаний зареєструватися платником ПДВ у тому випадку, якщо обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців перевищує 300 тис. грн. У разі, якщо сума від здійснення операцій з поставки товарів, послуг менше 300 тис. грн, реєстрація платником ПДВ може здійснюватися на добровільних засадах. Порядок реєстрації платників ПДВ регулюється статтею 183 Податкового кодексу, порядок реєстрації у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ на сплату інших податків і зборів, регулюється ст. 183.4 ст. 183 Податкового кодексу.
 
   Як же буде відбуватися оподаткування перехідних операцій, якщо початок реалізації їх відбувається в періоді, коли особа не було платником ПДВ, а остаточні розрахунки припадають на період перебування на загальній системі оподаткування і в статусі платника ПДВ?
 
    Датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ згідно статті 187 Податкового кодексу України, вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: дата отримання коштів від покупця, або дата відвантаження товарів, робіт, послуг. Таким чином, якщо перша подія відбувається на момент перебування на спрощеній системі оподаткування, коли підприємець не був платником ПДВ, а друга подія, коли отримав статус платника ПДВ, то податкові зобов'язання з ПДВ не наступають. Наприклад, товар відвантажено підприємцем у період перебування на спрощеній системі, не будучи платником ПДВ. Оплата приходить в наступному періоді, коли сталася реєстрація. Податкові зобов'язання з ПДВ не виникають, оскільки оплата-друга подія.
 
   Варто звернути увагу, що підприємець не буде мати право на податковий кредит при отриманні товарів, робіт, послуг, якщо вони будуть призначені для виконання завершальної операції, по якій не виникає податкове зобов'язання. Наприклад, підприємець отримав передоплату за товар будучи єдиноподатником і неплатником ПДВ. У наступному податковому періоді, будучи платником ПДВ, він придбав товар теж у платника ПДВ і відвантажив покупцеві, від якого в минулому періоді отримав передоплату. У цьому випадку не буде виникати податкове зобов'язання з ПДВ, оскільки це завершальна операція (друга подія) і не матиме право на податковий кредит, оскільки товар призначений для здійснення операції без ПДВ (на підставі п.198.4 статті 198 Податкового кодексу).
 
 
Для юридичних осіб

 

    Ситуація 1. Відвантаження товарів, продукції відбулася під час перебування підприємства на єдиному податку. Оплата отримана в наступному податковому періоді, коли підприємство перебуває на загальній системі оподаткування. У цьому випадку при знаходженні на єдиному податку вартість відвантаження не потрапляє під оподаткування єдиним податком. При отриманні оплати - виникає оподатковуваний дохід.
 
   Ситуація 2. Отримано передоплату за товар, коли юрособа перебувало на єдиному податку. Відвантаження товару сталася в період перебування підприємства на загальній системі. У цьому випадку сума передоплати потрапить до бази оподаткування єдиним податком, а при відвантаженні дохід не виникає.
 
   Ситуація 3. Отримано часткова передоплата за товар, коли підприємство перебувало на єдиному податку, а відвантаження та отримання залишилася оплати відбулося після переходу на загальну систему оподаткування. У цьому випадку отримана часткова передоплата враховується у складі доходу на єдиному податку, а вартість відвантаженого товару, за який не була отримана передоплата в період перебування на єдиному податку, включається до доходів підприємства вже на загальній системі.
 
   Ситуація 4. Підприємство придбало товар у постачальника в період перебування на єдиному податку, оплата за нього відбулася в наступному періоді, коли відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Відвантаження покупцеві (продаж) цього товару й одержання оплати за нього сталося в період перебування на ЄП. У цьому випадку доходи відображаються у складі ЄП, а витрати за придбаний товар відображатися в обліку не будуть ні в період перебування на ЄП ні в наступному періоді-на загальній системі.
 
   Ситуація 5. Підприємство придбало товар у постачальника в період перебування на єдиному податку, оплата за нього відбулася в наступному періоді, коли відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Відвантаження покупцеві (продаж) цього товару й одержання оплати за нього відбулося в наступному періоді, коли підприємство вже перебувало на загальній системі оподаткування. У цьому випадку вартість проданого товару буде відображена в доходах (на загальній системі оподаткування) та витрати за придбаний товар також будуть відображені у цьому періоді.
 
   Ситуація 6. Товар придбаний у постачальника в період перебування підприємства на єдиному податку. Товар не оплачений. У наступному податковому періоді, будучи на загальній системі оподаткування, цей товар відвантажений покупцю і теж поки не оплачений. У цьому випадку у підприємства буде виникати дохід в період відвантаження. Також підприємство має право на витрати в сумі вартості придбаного товару, незважаючи на те, що він придбаний був у періоді перебування на єдиному податку і не оплачений.
 
   Ситуація 7. Товар придбаний у постачальника в період перебування підприємства на єдиному податку. Товар не оплачений. У наступному податковому періоді, будучи на загальній системі оподаткування, цей товар відвантажений покупцю і оплачений. У цьому випадку у підприємства буде виникати дохід в період відвантаження. Також підприємство має право на витрати в сумі вартості придбаного товару, незважаючи на те, що він придбаний був у періоді перебування на єдиному податку.
 
   У розглянутих ситуаціях на прикладі ситуацій 6 і 7 видно, що при схожих умовах оподаткування перехідних операцій у юридичних і фізичних осіб має серйозні відмінності в оподаткуванні.
 
   Що стосується ПДВ, то все описане для фізичних осіб, справедливо і щодо юридичних осіб, оскільки оподаткування ПДВ регулюється одними і тими ж нормами Податкового кодексу, як для юридичних, так і для фізичних осіб (розділ V Податкового кодексу).
 
 
Про що ще не забути при переході з єдиного податку на загальну систему приватному підприємцю

 
   Незважаючи на те, що фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування декларацію подають один раз на рік, необхідно пам'ятати, що п.п.177.5.2 п.177.5 ст.177 Податкового кодексу наказує підприємцям, зареєстрованим в протягом року або перешедшим зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, подавати податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. За результатами, відбитим у цій декларації проводиться розрахунок авансових платежів, які перераховуються у строки, встановлені п.п. 177.5.1 п.177.5 ст. 177 Податкового кодексу, а саме: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада. При зміні систем оподаткування авансові платежі перераховуються в зазначені вище терміни, які настануть після переходу на загальну систему оподаткування і подання першої квартальної декларації. Наприклад, якщо перехід відбувся з 1-го кварталу, то авансові платежі сплачуються до 15 травня, 15 серпня, 15 листопада. Якщо з 2-го кварталу, то до 15 серпня і до 15 листопада, і т.д.
 
   При переході на загальну систему оподаткування, фізичній особі - підприємцю необхідно подати на реєстрацію до податкової інспекції книгу обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування та фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність, затверджену Наказом Державної податкової адміністрації України 24.12. 2010 року № 1025. Книга, яка заповнювалася підприємцем будучи на єдиному податку, залишається у приватного підприємця, але записи в ній після зміни системи оподаткування вже не проводяться.
 
 
   Олена Кротова - незалежний аудитор

Немає коментарів:

Дописати коментар