Nolix.ru

понеділок, 17 грудня 2012 р.

Надання відпустки людям, що вступають у шлюб


Тетяна СТАШКІВ, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці - начальник відділу умов та режимів праці, нормування та професійної класифікації
    
   Просимо надати роз'яснення щодо надання відпусток працівникам, які одружуються, зокрема:
   
   1. чи може бюджетна установа в колективному договорі передбачити надання додаткових оплачуваних відпусток для таких працівників?
   2. чи може роботодавець відмовити у наданні такої відпустки працівнику?
   3. Чи існує термін давності по відношенню до цього відпуску, наприклад, чи може він бути наданий через місяць після весілля?

   
   
(Г. Харків)

    
   Державні гарантії щодо прав на відпустки встановлені КЗпП та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі - Закон про відпустки).
   
   Слід зазначити, що Законом про відпустки не передбачений додаткова оплачувана відпустка для осіб, що вступають у шлюб.
   
   Згідно ч. 2 ст. 23 Закону про відпустки в установах і організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата відпусток, передбачених ст. 6, 7, 8, 13, 14, 15, 151, 16, 181 і 19 цього Закону, провадиться за рахунок бюджетних асигнувань на їх утримання. Оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором, провадиться з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов'язкових платежів до бюджету.
   
   Враховуючи те, що бюджетні установи, установи, організації не відносяться до прибутковим підприємствам, надання додаткових оплачуваних відпусток, не передбачених Законом про відпустки, є неправомірним.
   
   Згідно п. 8 ч. Я ст. 25 цього Закону особам, які одружуються, за їхнім бажанням в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 10 календарних днів.
   
   У відповідності зі ст. 21 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.
   
   Як передбачено п. 1 розд. 2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін'юсту від 18.10.2000 р. № 52/5, для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану. За погодженням з особами, що вступають у шлюб, орган державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час державної реєстрації шлюбу.
   
   Таким чином, підставою для надання працівникові відпустки у зв'язку зі вступом у шлюб є:
   
   а) довідка з РАЦСу про подання заяви;
   
   б) заява працівника на ім'я керівника установи про надання йому відпустки без збереження заробітної плати у зв'язку з одруженням із зазначенням конкретної дати початку відпустки та її тривалості.
   
   Надання працівникові відпустки оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця.
   
   Слід зазначити, що законодавством не визначені терміни надання відпустки особам, які одружуються.
   
   Вважаємо, що відпустка без збереження заробітної плати надається з дня, про який просить працівник, у межах періоду, в якому існують обставини, що дають право на відпустку. Відпустки без збереження заробітної плати надаються протягом календарного року, право на такі відпустки, їх тривалість і час надання визначаються не по відпрацьованому часу в році, а наявністю спеціального статусу чи обставин, передбачених законом. Так, слід мати на увазі: п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки передбачено надання відпустки особам, які одружуються, т. тобто тим, які знаходяться в процесі вступу в шлюб, а не тим, «які вступили в шлюб» чи «які збираються вступити шлюб». Право на цю відпустку мають працівники в період, який «прив'язаний» до дати вступу в шлюб. Тому відпустка може безпосередньо передувати дню реєстрації шлюбу, слідувати за ним, або дата реєстрації шлюбу може припадати на будь-який день відпустки. Так, якщо реєстрація шлюбу призначена на суботу, а працівник бажає використовувати відпустку після весілля, то цілком правомірним буде надання відпустки з п'ятниці або з найближчого понеділка. Однак надати таку відпустку через місяць після весілля не можна.
   
   Законом про відпустки передбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати:
   
   - Відпусток, що надаються працівникам у силу суб'єктивного права, що належить їм за законом, т. тобто в обов'язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки);
   - Відпусток, що надаються за згодою сторін, т. тобто роботодавця і працівника (ст. 26 Закону про відпустки).
   
   Таким чином, при наявності заяви працівника та довідки з РАЦСу про подання заяви відмовити в наданні відпустки працівнику, вступає в шлюб, роботодавець не вправі. Ненадання такої відпустки є порушенням трудового законодавства.
   
   Відпустки без збереження заробітної плати - це окремий вид відпусток, вони не належать до категорії щорічних відпусток, визначених ст. 4 Закону про відпустки, тому на них не поширюється порядок надання щорічних відпусток.
   
   Чинним законодавством не передбачено поділ на частини відпусток без збереження заробітної плати або перенесення їх на інший період, продовження їх тривалості на святкові та неробочі дні.
   
   Важливими гарантіями при наданні відпусток без збереження заробітної плати, встановлених ст. 25 і 26 Закону про відпустки, є те, що на час їх надання за працівником зберігається його місце роботи (посада), а час перебування в таких відпустках зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.
   
   Слід зазначити, що використання відпустки для вступу в шлюб не позбавляє працівника права на отримання інших видів відпусток без збереження заробітної плати, передбачених ст. 25, 26 Закону про відпустки.
   
   Видання «Бюджетна бухгалтерія»

Немає коментарів:

Дописати коментар