Nolix.ru

понеділок, 17 грудня 2012 р.

Лист ДПСУ від 21.03.2012 р. N 8168/7/15-3417-15


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
  
   ЛИСТ
  
   від 21.03.2012 р. N 8168/7/15-3417-15


   
   ДПСУ розглянула лист ПАТ стосовно дати виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ і в доповнення до листа ДПС в Одеській області від 08.02.2012 р. N 711/10/15-0217 на аналогічний запит повідомляє.
   
   Пунктом 187.10 ст. 187 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - Кодекс) визначено, що платники податку, які постачають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), надають послуги з водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості (далі - ЖЕКи), визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.
   
   Зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов'язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку.
   
   Відповідно до пп. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 Кодексу касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділом V ПКУ - метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).
   
   Враховуючи те, що інформація, викладена в листі ПАТ, не є повною для визначення права ПАТ на застосування касового методу при визначенні податкового зобов'язання та податкового кредиту, ДПСУ повідомляє.
   
   У випадку, якщо комунальне підприємство, отримувач теплової енергії від ПАТ, відноситься до категорії ЖЕКів, які, в свою чергу, здійснюють постачання тепла перерахованим у п. 187.10 ст. 187 Кодексу категоріям споживачів, то ПАТ має право визначати дату виникнення податкових зобов'язань по такому обсягу постачання та податкового кредиту за касовим методом.
   
   У випадку, якщо комунальне підприємство, отримувач теплової енергії від ПАТ, не відноситься до категорії ЖЕКів, то ПАТ визначає дату виникнення зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ при постачанні теплової енергії у загальному порядку.
   
   Що стосується операцій з постачання електроенергії, то п. 187.10 ст. 187 Кодексу не передбачено визначення дати виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ за касовим методом при здійсненні таких поставок, а тому податкові зобов'язання та податковий кредит з ПДВ при здійсненні операцій з постачання електроенергії визначається в загальновстановленому порядку.
    
   Заступник Голови
   А. Ігнатов

Немає коментарів:

Дописати коментар