Nolix.ru

понеділок, 17 грудня 2012 р.

Що принесе бізнесу 2013: паспортизація валютних операцій


З 1 січня 2013 року фізичні особам необхідно буде пред'являти паспорт і при покупці, і при продажу готівкової валюти.
 
   Набуття чинності відповідних правил передбачено постановою НБУ від 11.10.11 р. № 364.
 

   Нагадав про це і директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубіхвост. Він також висловив сподівання, що обов'язкова паспортизація і при покупці, і при продажу валюти дозволить знизити попит на неї з боку населення.
 
   Представник НБУ також додав, що вже відбулася паспортизація при купівлі валюти дозволила дуже різко зменшити попит на неї з боку населення.
 
   А от експерти вважають, що нові правила можуть збільшити частку тіньового ринку обміну валют. Оскільки особисті дані міняють будуть збиратися і зберігатися, теоретично вони можуть бути використані як докази при звинуваченні в розкраданні, хабарах або наявності нелегальних доходів.
 
   У свою чергу нагадаємо, що в останні дні минаючого 2012 однією з найбільш обговорюваних тем стала ініціатива регулятора щодо прийняття законопроекту, згідно з яким фізичні особи будуть зобов'язані платити 15% збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при продажу іноземної валюти за готівкову гривню.
 
   Однак розгляд даного документа відклали. Тим не менш, на сьогодні в пенатах ВРУ зареєстровано ще два законопроекти (№ 11740 та № 11740-1) з новими умовами стягування пенсійного збору з операцій з продажу іноземної валюти.
 
   Проект № 11740 зобов'язує фізичних осіб, які продають іноземну валюту за готівкову гривню, сплачувати пенсійний збір у розмірі 10% від суми операції.
 
   При цьому не обкладаються збором операції з продажу готівкової іноземної валюти за готівкові гривні:
 
   - Під час отримання готівкових переказів з-за кордону України в сумі, що не перевищує 150 тис. грн. протягом календарного місяця;
 
   - Під час зняття з депозитів сум, що знаходяться на рахунку не менше 30 днів, або відсотків за цим депозитом;
 
   - Отримані в результаті виплати купонного доходу і від продажу або погашення казначейських зобов'язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті, за умови її продажу при отриманні виплат.
 
   Проект № 11740-1 передбачає, що пенсійний збір у розмірі 15% від суми операції сплачують юридичні особи, що продають іноземну валюту за готівкову гривню. Без винятків.

За матеріалами: ЛІГА: ЗАКОН

Немає коментарів:

Дописати коментар